Tér nélküli tér

Nem is olyan könnyű meghatározni, mi az, hogy tér. Tér egy városban. Nem út, nem utca, nem köz, nem lejtő, nem sétány, nem körút, nem lépcső, nem sor és nem fasor, hanem tér. Mikor beszélhetünk térről – mint közterületről?

A tér lehet gyalogos- és járműközlekedési csomópont, nyílhatnak rá lakóházak, középületek, szolgálhat piacként, sétatérként, játszótérként, pihenő- és találkozóhelyként, a tér által betöltött funkciókat jól mutatják a téren elhelyezett élő (növények) és élettelen tárgyak (utcabútorok, megállóhelyek, bódék, standok, sport- és játékszerek, szobrok stb.). A városi tér tehát a város lakosságának szerteágazó tevékenységeihez nyújt – nomen est omen – teret: itt lehet átszállni, találkozni, várakozni, eladni-venni, olvasni, beszélgetni, mozogni, játszani, sietni, andalogni, utcazenélni, aláírást gyűjteni, kéregetni, adakozni …

A II. kerületi Önkormányzat tavaly, a Nemzetközi Nőnap alkalmából akciót hirdetett annak érdekében, hogy növelje a kerületben a híres nőkről elnevezett utcák, terek számát. Ennek egyik eredményeként a Frankel Leó út és a Harcsa utca által határolt kis kiöblösödés 2022. február 1-től Solt Ottilia nevét viseli. Amúgy szép megemlékezés volt.

Budai Polgár, XXXI. évfolyam 2. szám, 2022. február 6.

A városi tér fentebb felsorolt funkcióit azonban a Solt Ottilia téren hiába is keressük. Se sétálni, se mozogni, se randizni, se olvasni, se pihenni, se játszani. A tér egy kis nyeles járdasziget, amely a villamossínt választja el a parkoló autóktól. Körülötte nem házak, hanem utcák vannak: északról a Harcsa utca, keletről, nyugatról és délről a Frankel Leó út. A Solt Ottilia téren semmi nincs, csak egy parkoló-automata, egy lámpaoszlop és a tér névtáblája. Ez egy tér nélküli tér.

Hoztam is meg nem is, el is neveztem meg nem is, teret is meg nem is. Igazi okoslány-trükk, a Nőnaphoz és Solt Ottilia szelleméhez méltó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.